LIFE-MICACC projekt - Bátya sajtókirándulás

Dátum: 

2020. október 8.

Helyszín: 

Bátya Könyvtár, Információs és Közösségi Hely (6351 Bátya, Rákóczi utca 2.)

Szervező: 

Belügyminisztérium, Önkormányzati Koordinációs Iroda

SAJTÓMEGHÍVÓ TEREPBEJÁRÁSRA

Természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik Bátya a klímaváltozáshoz

 

 

Tisztelettel meghívjuk Önt „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE-MICACC projekt 2020. október 8-i sajtótájékoztatójára és terepbejárására Bátyán.

A projekt keretében a partnerek azért dolgoznak, hogy a hazai kistelepülések a víz megtartásával képesek legyenek alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz. A terepbejárással összekötött sajtótájékoztatónak a projektben résztvevő Bátya ad helyet.

Időpont: 2020. október 8. (csütörtök), 10:00-14:00

Helyszín: Bátya Könyvtár, Információs és Közösségi Hely (6351 Bátya, Rákóczi utca 2.)

 

A projektről

A 2017-ben indult LIFE-MICACC projekt célja, hogy a klímaváltozás hatásainak leginkább kitett hazai települések természetes és hatékony módon, vízmegtartással tudjanak alkalmazkodni az egyre gyakoribbá váló aszályok és villámárvizek problémájához. A projektben résztvevő öt település mind különböző táji adottságokkal rendelkezik, így a 2020 nyarára elkészült beruházások más települések számára is jó gyakorlatként szolgálhatnak. A projekt fő célja mellett természetes vizesélőhelyek létrehozásával hazánkban honos növény- és állatfajoknak ad otthont, illetve rekreációs lehetőséget nyújt a helyi lakosok számára.

Bátyán a hirtelen lezúduló csapadék gyakran elöntött néhány utcát és pincét. Az elvezetés helyett az esővíz megőrzése mellett döntöttek, hiszen az éves csapadék Bátyán sem haladja meg az 550 mm-t, ami jóval kevesebb a szükségesnél. A MICACC projekt keretében az összegyűjtött esővizet egy régi, korábban elhanyagolt anyagnyerőhelyre (agyaggödör, kubikgödör) vezették a falu szélén, ezzel egy mintegy 1 hektáros vizesélőhelyet hoztak létre. Az így születő kis tó megőrzi Bátya értékes vízkincsét a szárazabb időkre, beszivárogva visszapótolja a talajvizet, elpárologva pedig javítja a mikroklímát, táplálja a növényzetet és mérsékli a klímaváltozás hatásait. A part egyik oldala jól megközelíthető, kikapcsolódásra alkalmas, a másik oldala háborítatlan, így menedéket biztosít az élővilágnak – többek között védett hüllőknek és a nádban fészkelő madaraknak. A parton a lakosokkal közösen őshonos fafajokat ültettek: fekete nyarat, fehér füzet, magyar kőrist, enyves égert.

A rendezvény programja:

10:00 – 10:30

Regisztráció

10:30 – 11:00

Felszólalások

  • Fekete Csaba, Bátya polgármestere
  • Dr. Dukai Miklós, önkormányzati helyettes államtitkár, Belügyminisztérium
  • Kerpely Klára éghajlatvédelmi szakértő / Farkas Viktor Mátyás éghajlatvédelmi szakértő, WWF Magyarország Alapítvány
  • Kolossváry Gábor főosztályvezető/ Dr. Balatonyi László osztályvezető, Országos Vízügyi Főigazgatóság

11:00 – 11:15

Kérdések és válaszok

11:15 – 14:00

Terepbejárás és a projekt által érintett helyi lakosok (pl. helyi gazdálkodó, helyi gazdakör és horgászegyesület munkatársai, helyi vadász, tervezőmérnök, kivitelező) beszámolója

Szendvicsebéd

Személyes interjúk készítése

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A rendezvényen való részvétel előzetes elektronikus regisztrációhoz kötött, melyet jelen oldalon található online jelentkezési lap kitöltésével tehet meg 2020. október 7. (szerda) 16.00 óráig.
 
A pandémiás helyzetre való tekintettel kérjük a hatályos járványügyi szabályok fokozott figyelembevételét és betartását a sajtólátogatások alkalmával.
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a rendezvényen fotódokumentáció, videó- és hangfelvétel készül/készülhet.

„Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE-MICACC projektet megvalósító partnerség tagjai a Belügyminisztérium, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Pannon Pro Innovációs Kft., a WWF Magyarország Alapítvány, továbbá Bátya, Püspökszilágy, Ruzsa, Rákócziújfalu és Tiszatarján községek önkormányzatai. A projekt az Európai Unió LIFE programjának, valamint a Belügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

 

Címke: 

Csatolmány: 

Regisztráló neve
A résztvevő által képviselt szervezet neve.
(20)1111111 formátumban kérjük megadni. A zárójel és a a tagolás miatt került a példába, regisztráláskor NEM kell zárójelet írni.

Kapcsolat: 

A rendezvénnyel kapcsolatos további információkért kérem, keressen minket e-mailben a life@bm.gov.hu e-mail címen.

 

 

 

E-mail küldés / Nyomtatás