LIFE-MICACC projekt - Bátya tereplátogatás (2021.07.19.)

Dátum: 

2021. július 19.

Helyszín: 

Bátya Könyvtár, Információs és Közösségi Hely (6351 Bátya, Rákóczi utca 2.)

Szervező: 

Belügyminisztérium, Önkormányzati Koordinációs Iroda

MEGHÍVÓ TEREPBEJÁRÁSRA

Természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik Bátya a klímaváltozáshoz

 

Tisztelettel meghívjuk Önt „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE16 CCA/HU/000115 azonosítószámú LIFE-MICACC projekt 2021. július 19-i terepbejárására Bátyán.

A projekt keretében a partnerek azért dolgoznak, hogy a hazai kistelepülések a víz megtartásával képesek legyenek alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz. A terepbejárásnak a projektben résztvevő Bátya ad helyet.

Időpont: 2021. július 19. (hétfő), 10:00-15:00

Helyszín: Bátya Könyvtár, Információs és Közösségi Hely (6351 Bátya, Rákóczi utca 2.)

 

A projektről

A 2017. szeptemberében indult LIFE-MICACC projekt célja, hogy a klímaváltozás hatásainak leginkább kitett hazai települések természetes és hatékony módon, vízmegtartással tudjanak alkalmazkodni az egyre gyakoribbá váló, és az éghajlatváltozás által felerősített szélsőséges időjárási események (aszály, belvíz, villámárvíz) jelentette kihívásokhoz. A projektben résztvevő öt település mind különböző táji adottságokkal rendelkezik, így a 2020 nyarára elkészült beruházások más települések számára is jó gyakorlatként szolgálhatnak. A projekt fő célja mellett, természetes vizesélőhelyek létrehozásával hazánkban honos növény- és állatfajoknak ad otthont, illetve rekreációs lehetőséget nyújt a helyi lakosok számára.

Bátyán a hirtelen lezúduló csapadék gyakran elöntött néhány utcát és pincét. Az elvezetés helyett az esővíz megőrzése mellett döntöttek, hiszen az éves csapadék Bátyán sem haladja meg az 550 mm-t, ami jóval kevesebb a szükségesnél. A MICACC projekt keretében az összegyűjtött esővizet egy régi, elhagyatott anyagnyerőhelyre (agyaggödör, kubikgödör) vezették a falu szélén, ezzel egy mintegy 1 hektáros vizesélőhelyet hoztak létre. Az így születő kis tó megőrzi Bátya értékes vízkincsét a szárazabb időkre, beszivárogva visszapótolja a talajvizet, elpárologva pedig javítja a mikroklímát, táplálja a növényzetet és mérsékli a klímaváltozás hatásait. A part egyik oldala jól megközelíthető, kikapcsolódásra alkalmas, a másik oldala háborítatlan, így menedéket biztosít az élővilágnak – többek között védett hüllőknek és a nádban fészkelő madaraknak. A parton a lakosokkal közösen őshonos fafajokat ültettek: fekete nyarat, fehér füzet, magyar kőrist, enyves égert.

 

A rendezvény programja:

9:30 – 10:00

Regisztráció

10:00 – 10:10

Köszöntő - Fekete Csaba, Bátya polgármestere

10:10 – 11:00

Szakmai előadás(ok) alkalmazkodás és vízmegtartás témájában

11:00 – 12:30

Terepbejárás

12:30 – 13:30

Svédasztalos ebéd

13:30 – 15:00

Beszélgetés, tapasztalatcsere

 
 
A rendezvényen való részvétel előzetes elektronikus regisztrációhoz kötött, melyet jelen oldalon található online jelentkezési lap kitöltésével tehet meg 2021. július 13. (kedd) 16.00 óráig.
 
A pandémiás helyzetre való tekintettel kérjük a hatályos járványügyi szabályok fokozott figyelembevételét és betartását a tereplátogatások alkalmával.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a rendezvényen fotódokumentáció, videó- és hangfelvétel készül/készülhet.

„Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE16 CCA/HU/000115 azonosítószámú LIFE-MICACC projektet megvalósító partnerség tagjai a Belügyminisztérium, Bátya, Püspökszilágy, Ruzsa, Rákócziújfalu és Tiszatarján községek önkormányzatai, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Pannon Pro Innovációs Kft., továbbá a WWF Magyarország Alapítvány. A projekt az Európai Unió LIFE programjának, valamint a Belügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

 

Címke: 

Csatolmány: 

Kapcsolat: 

A rendezvénnyel kapcsolatos további információkért kérem, keressen minket e-mailben a life@bm.gov.hu e-mail címen.

 

 

 

E-mail küldés / Nyomtatás