LIFE-MICACC projekt III. Klímaadaptációs Tréning

Dátum: 

2019. június 18. to 2019. június 19.

Helyszín: 

Geréby Kúria Hotel és Lovasudvar (6500 Lajosmizse, Alsólajos tanya 224.)

Szervező: 

Belügyminisztérium, Önkormányzati Koordinációs Iroda

a LIFE16 CCA/HU/000115 azonosítószámú,

„Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című projekt (röviden: LIFE-MICACC) keretében megrendezésre kerülő

workshop jellegű, 2x2 napos klímaadaptációs tréning első két napjára.

A III. Klímaadaptációs Tréning a LIFE-MICACC projekt C.2 akciójának („Tréningek az önkormányzatok részére a klímaváltozásról és az alkalmazkodásról”) részeként valósul meg a a vízgyűjtő szintű együttműködésben érintett önkormányzat projektbe bevont munkatársai részére.

A III. klímaadaptációs tréning első alkalmának célja a vízgyűjtő szintű együttműködő partner önkormányzatok munkatársainak felkészítése a helyi sérülékenységi vizsgálatok kidolgozására a régiós partner önkormányzat klímaadaptációs referensének támogatásával. A C.2 akció felelőse a Belügyminisztérium. A szakmai tartalom kialakítása a WWF Magyarország Alapítvány, a tréningek szervezése a Klímabarát Települések Szövetségének közreműködésével történik. Ezúton tisztelettel meghívom Önt a LIFE-MICACC projekt III. Klímaadaptációs tréning első alkalmára.

Időpont: 2019. június 18. (kedd) és június 19. (szerda

Helyszín: Geréby Kúria Hotel és Lovasudvar (6500 Lajosmizse, Alsólajos tanya 224.)

Tréner: Vaszkó Csaba, éghajlatváltozási szakértő

A részletes program kialakítása folyamatban van, erről egy külön levélben fogjuk tájékoztatni Önöket elektronikus úton.

A tréning céljára tekintettel elsősorban sérülékenységi vizsgálatok kidolgozásában közreműködő operatív munkatársak részvételére számítunk. Amennyiben idejük engedi, természetesen a Polgármester Asszonyokat, Urakat is sok szeretettel várjuk a rendezvényre.

A foglalkozások során a résztvevők szakértői előadások, esettanulmányok segítségével, valamint különböző feladatok megoldásán keresztül tehetnek szert a klímaadaptációs intézkedések megkezdéséhez szükséges alapvető ismeretekre. A tréningen szó lesz az éghajlatváltozás jelent és jövőt érintő folyamatairól, az ehhez való alkalmazkodás ökoszisztéma- és közösségi alapú módjairól, a természetes vízmegtartó megoldásokról, továbbá arról, hogy mit is értünk egy település sérülékenységén, és hogyan épül fel egy sérülékenységi vizsgálat. A tréning második napján neves szakemberek mutatják be, hogy az éghajlat változása miként érinti a különféle ágazatok helyi képviselőit (pl. helyi közigazgatás, mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, természetvédelem, vízgazdálkodás, idegenforgalom), és mindezen szereplők miként vonhatók be a sérülékenységi vizsgálatba, illetőleg a klímaadaptációval összefüggő helyi feladatokba. Ezenkívül a résztvevők megismerkedhetnek a települések klímaalkalmazkodással kapcsolatos fejlődési lehetőségeivel is.

A tréninget követően a résztvevők saját településeikre szabottan a vízgyűjtőre vonatkozó sérülékenységi vizsgálatokat készíthetnek a régiós partner önkormányzat klímaadaptációs referensének támogatásával. Erre mintegy három hónap áll majd rendelkezésükre. Célunk, hogy a tréning első két napja alatt olyan alapvető elméleti és gyakorlati tudásra tegyenek szert a résztvevők, amelyek nemcsak a sérülékenységi vizsgálat megírását segítik, hanem az azzal szorosan összefüggő tervezői-szervezői munkát és a kommunikációs feladatok megoldását is.

 

Címke: 

Csatolmány: 

Regisztráló neve
A résztvevő által képviselt szervezet neve.
06(20)1111111 formátumban kérjük megadni. A zárójel és a a tagolás miatt került a példába, regisztráláskor NEM kell zárójelet írni.

Kapcsolat: 

A rendezvénnyel kapcsolatos további információkért kérem, keressen minket e-mailben a life@bm.gov.hu e-mail címen.

 

 

 

E-mail küldés / Nyomtatás