LIFE-MICACC projekt - Püspökszilágy sajtókirándulás

Dátum: 

2020. szeptember 17.

Helyszín: 

Püspökszilágy, Polgármesteri Hivatal (2166 Püspökszilágy, Kossuth Lajos út 9.)

Szervező: 

Belügyminisztérium, Önkormányzati Koordinációs Iroda

SAJTÓMEGHÍVÓ TEREPBEJÁRÁSRA

Természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik Püspökszilágy a klímaváltozáshoz

 

Tisztelettel meghívjuk Önt „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE-MICACC projekt 2020. szeptemberben 17-i sajtótájékoztatójára és terepbejárására Püspökszilágyon.

A projekt keretében a partnerek azért dolgoznak, hogy a hazai kistelepülések a víz megtartásával képesek legyenek alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz. A terepbejárással összekötött sajtótájékoztatónak a projektben résztvevő Püspökszilágy ad helyet.

Időpont: 2020. szeptember 17. (csütörtök), 10:00-14:00

Helyszín: Püspökszilágy, Polgármesteri Hivatal (2166 Püspökszilágy, Kossuth Lajos út 9.)

 

A projektről

A 2017-ben indult LIFE-MICACC projekt célja, hogy a klímaváltozás hatásainak leginkább kitett hazai települések természetes és hatékony módon, vízmegtartással tudjanak alkalmazkodni az egyre gyakoribbá váló aszályok és villámárvizek problémájához. A projektben résztvevő öt település mind különböző táji adottságokkal rendelkezik, így a 2020 nyarára elkészült beruházások más települések számára is jó gyakorlatként szolgálhatnak. A projekt fő célja mellett természetes vizesélőhelyek létrehozásával hazánkban honos növény- és állatfajoknak ad otthont, illetve rekreációs lehetőséget nyújt a helyi lakosok számára.

Püspökszilágyon a gyakran villámárvizeket okozó Szilágyi-patakon a gyorsabb vízelvezetés helyett a lefolyás lassítására, a víz megőrzésére került a hangsúly. A falu feletti vízgyűjtőterületen nemzetközi tapasztalatok felhasználásával hét darab szivárgó rönkgát épült a patakot tápláló időszakos vízmosásokon. A kis gátak helyben kitermelt rönkfából épültek azzal a céllal, hogy felhőszakadáskor a hirtelen összegyűlő vizet és a szántókról lemosott talajt megfogják, és csak lassan engedjék tovább. Ezen kívül négy darab terméskő hordalékfogót is felújítottak. Ha elég sok helyen készül ilyen akadály, azok ellaposítják az árvízcsúcsot, és megelőzik az elöntést. Ezen kívül a patak mellett, egy vizenyős ligeterdőben oldaltározót alakítottak ki, ami záportározóként működve befogadja az áradások vizét, és a szárazabb nyári hónapokban is vizesélőhelyként működik.

A rendezvény programja:

10:00 – 10:30

Regisztráció

10:30 – 11:00

Felszólalások

  • Tordai Sándor, Püspökszilágy polgármestere
  • Dr. Számadó Róza főosztályvezető, Belügyminisztérium (egyeztetés alatt)
  • Kerpely Klára éghajlatvédelmi szakértő / Farkas Viktor Mátyás éghajlatvédelmi szakértő, WWF Magyarország Alapítvány
  • Kolossváry Gábor főosztályvezető/ Dr. Balatonyi László osztályvezető, Országos Vízügyi Főigazgatóság

11:00 – 11:15

Kérdések és válaszok

11:15 – 14:00

Terepbejárás és a projekt által érintett helyi lakosok (pl. helyi gazdálkodó, helyi gazdakör és horgászegyesület munkatársai, helyi vadász, tervezőmérnök, kivitelező) beszámolója

Szendvicsebéd

Személyes interjúk készítése

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A rendezvényen való részvétel előzetes elektronikus regisztrációhoz kötött, melyet jelen oldalon található online jelentkezési lap kitöltésével tehet meg 2020. szeptember 16. (szerda) 16.00 óráig.
 
A pandémiás helyzetre való tekintettel kérjük a hatályos járványügyi szabályok fokozott figyelembevételét és betartását a sajtólátogatások alkalmával.

„Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE-MICACC projektet megvalósító partnerség tagjai a Belügyminisztérium, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Pannon Pro Innovációs Kft., a WWF Magyarország Alapítvány, továbbá Bátya, Püspökszilágy, Ruzsa, Rákócziújfalu és Tiszatarján községek önkormányzatai. A projekt az Európai Unió LIFE programjának, valamint a Belügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

 

Címke: 

Csatolmány: 

Regisztráló neve
A résztvevő által képviselt szervezet neve.
(20)1111111 formátumban kérjük megadni. A zárójel és a a tagolás miatt került a példába, regisztráláskor NEM kell zárójelet írni.

Kapcsolat: 

A rendezvénnyel kapcsolatos további információkért kérem, keressen minket e-mailben a life@bm.gov.hu e-mail címen.

 

 

 

E-mail küldés / Nyomtatás