LIFE-MICACC projekt - Rákócziújfalu sajtókirándulás

Dátum: 

2020. szeptember 8.

Helyszín: 

Rákócziújfalu, Művelődési Ház (5084 Rákócziújfalu, Fő utca 31.)

Szervező: 

Belügyminisztérium, Önkormányzati Koordinációs Iroda

SAJTÓMEGHÍVÓ TEREPBEJÁRÁSRA

Természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik Rákócziújfalu a klímaváltozáshoz

 

Tisztelettel meghívjuk Önt „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE-MICACC projekt 2020. szeptemberben 8-i sajtótájékoztatójára és terepbejárására Rákócziújfaluban.

A projekt keretében a partnerek azért dolgoznak, hogy a hazai kistelepülések a víz megtartásával képesek legyenek alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz. A terepbejárással összekötött sajtótájékoztatónak a projektben résztvevő Rákócziújfalu ad helyet.

Időpont: 2020. szeptember 8. (kedd), 10:00-14:00

Helyszín: Rákócziújfalu, Művelődési Ház (5084 Rákócziújfalu, Fő utca 31.)

 

A projektről

A 2017-ben indult LIFE-MICACC projekt célja, hogy a klímaváltozás hatásainak leginkább kitett hazai települések természetes és hatékony módon, vízmegtartással tudjanak alkalmazkodni az egyre gyakoribbá váló aszályok és villámárvizek problémájához. A projektben résztvevő öt település mind különböző táji adottságokkal rendelkezik, így a 2020 nyarára elkészült beruházások más települések számára is jó gyakorlatként szolgálhatnak. A projekt fő célja mellett természetes vizesélőhelyek létrehozásával hazánkban honos növény- és állatfajoknak ad otthont, illetve rekreációs lehetőséget nyújt a helyi lakosok számára.

Rákócziújfaluban egyre nagyobb gondot jelentenek az egész Alföldön jellemző vízgazdálkodási problémák. A napsütéses órák száma magas, ezért a potenciális párolgás jóval meghaladja az éves csapadék mértékét: az ország legaszályosabb vidéke ez. Ugyanakkor tavasszal gyakran károkat okoz a gazdáknak a hóolvadásból vagy esőből származó, a földeken megálló belvíz. Az önkormányzati beruházásban készült belvíztározó erre a kettős problémára kínál megoldást azzal, hogy a tavaszi vízbőség idején eddig a Tiszába engedett, ezzel elpazarolt vizet a belvízelvezető csatornából egy mélyebb fekvésű területen kialakított vizesélőhelyre kormányozza. A csatornára egy szabályozható zsilip épült, ezáltal a távolabbi földek is később érzik meg a szárazságot. Ha pedig az éghajlatváltozás miatt nincs hó, és elmarad a tavaszi vízbőség, ahogy idén is történt, a kialakított kis tóba egy közeli halastóból rendszeresen leengedett víz is bevezethető, vagy kellően magas vízállás esetén a víz a Tisza felől is pótolható.

A rendezvény programja:

10:00 – 10:30

Regisztráció

10:30 – 11:00

Felszólalások

  • Varga József, Rákócziújfalu polgármestere
  • Dr. Kállai Mária, országgyűlési képviselő (egyeztetés alatt)
  • Dr. Számadó Róza főosztályvezető, Belügyminisztérium
  • Kerpely Klára éghajlatvédelmi szakértő / Farkas Viktor Mátyás éghajlatvédelmi szakértő, WWF Magyarország Alapítvány
  • Kolossváry Gábor főosztályvezető/ Dr. Balatonyi László osztályvezető, Országos Vízügyi Főigazgatóság

11:00 – 11:15

Kérdések és válaszok

11:15 – 14:00

Terepbejárás és a projekt által érintett helyi lakosok (pl. helyi gazdálkodó, helyi gazdakör és horgászegyesület munkatársai, helyi vadász, tervezőmérnök, kivitelező) beszámolója

Szendvicsebéd

Személyes interjúk készítése

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A rendezvényen való részvétel előzetes elektronikus regisztrációhoz kötött, melyet jelen oldalon található online jelentkezési lap kitöltésével tehet meg meg 2020. szeptember 7. (hétfő) 16.00 óráig.
 
A pandémiás helyzetre való tekintettel kérjük a hatályos járványügyi szabályok fokozott figyelembevételét és betartását a sajtólátogatások alkalmával.

„Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE-MICACC projektet megvalósító partnerség tagjai a Belügyminisztérium, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Pannon Pro Innovációs Kft., a WWF Magyarország Alapítvány, továbbá Bátya, Püspökszilágy, Ruzsa, Rákócziújfalu és Tiszatarján községek önkormányzatai. A projekt az Európai Unió LIFE programjának, valamint a Belügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

 

Címke: 

Csatolmány: 

Regisztráló neve
A résztvevő által képviselt szervezet neve.
(20)1111111 formátumban kérjük megadni. A zárójel és a a tagolás miatt került a példába, regisztráláskor NEM kell zárójelet írni.

Kapcsolat: 

A rendezvénnyel kapcsolatos további információkért kérem, keressen minket e-mailben a life@bm.gov.hu e-mail címen.

 

 

 

E-mail küldés / Nyomtatás