LIFE-MICACC projekt - Tiszatarján sajtókirándulás

Dátum: 

2020. szeptember 28.

Helyszín: 

Tiszatarján, Polgármesteri Hivatal (3589 Tiszatarján, Eötvös körút 1.)

Szervező: 

Belügyminisztérium, Önkormányzati Koordinációs Iroda

SAJTÓMEGHÍVÓ TEREPBEJÁRÁSRA

Természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik Tiszatarján a klímaváltozáshoz

 

Tisztelettel meghívjuk Önt „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE-MICACC projekt 2020. szeptemberben 28-i sajtótájékoztatójára és terepbejárására Tiszatarjánban.

A projekt keretében a partnerek azért dolgoznak, hogy a hazai kistelepülések a víz megtartásával képesek legyenek alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz. A terepbejárással összekötött sajtótájékoztatónak a projektben résztvevő Tiszatarján ad helyet.

Időpont: 2020. szeptember 28. (hétfő), 10:00-14:00

Helyszín: Tiszatarján, Polgármesteri Hivatal (3589 Tiszatarján, Eötvös körút 1.)

 

A projektről

A 2017-ben indult LIFE-MICACC projekt célja, hogy a klímaváltozás hatásainak leginkább kitett hazai települések természetes és hatékony módon, vízmegtartással tudjanak alkalmazkodni az egyre gyakoribbá váló aszályok és villámárvizek problémájához. A projektben résztvevő öt település mind különböző táji adottságokkal rendelkezik, így a 2020 nyarára elkészült beruházások más települések számára is jó gyakorlatként szolgálhatnak. A projekt fő célja mellett természetes vizesélőhelyek létrehozásával hazánkban honos növény- és állatfajoknak ad otthont, illetve rekreációs lehetőséget nyújt a helyi lakosok számára.

Tiszatarján a Borsodi-ártérhez tartozik, sorsa szorosan a Tiszához kötődik. A folyó szabályozását követően a vizesélőhelyek lecsapolása, a szántóföldi gazdálkodás terjedése a hullámtéren, a szárazodás erősödő hatása, majd az állattartás visszaszorulása miatt az ártéren özönnövények (például a gyalogakác) uralkodtak el. Néhány évvel ezelőtt a WWF Magyarországgal együttműködve Tiszatarjánban kialakítottak egy fenntartható ártéri gazdálkodási modellt, amely megoldást jelentett a gyalogakác visszaszorítására. Az özönnövénytől megtisztított terület egy részén szürkemarhák és vízibivalyok legelnek. Az éghajlatváltozás következtében azonban a hosszú, száraz évek alatt még a vízibivalyok élőhelyéül szolgáló, hullámtéri kubikgödrökből kialakult tavak is szinte kiszáradtak. A visszatartható vízkészletek növelése érdekében a gödröket most egy újabb medencével bővítették, a partokon pedig természetes rézsűket alakítottak ki. A projekt keretében épült egy stég is, ahonnan a látogatók közelről figyelhetik meg a bivalyokat. Hamarosan megnyílik az ökoturisztikai vonzerőt jelentő, szabadon látogatható Vízibivaly tanösvény is.

A rendezvény programja:

10:00 – 10:30

Regisztráció

10:30 – 11:00

Felszólalások

  • Bögre Lajosné, Tiszatarján polgármestere
  • Burainé Hajdú Éva, Tiszatarján jegyzője
  • Dr. Dukai Miklós, önkormányzati helyettes államtitkár, Belügyminisztérium
  • Kerpely Klára éghajlatvédelmi szakértő / Farkas Viktor Mátyás éghajlatvédelmi szakértő, WWF Magyarország Alapítvány
  • Kolossváry Gábor főosztályvezető/ Dr. Balatonyi László osztályvezető, Országos Vízügyi Főigazgatóság

11:00 – 11:15

Kérdések és válaszok

11:15 – 14:00

Terepbejárás és a projekt által érintett helyi lakosok (pl. helyi gazdálkodó, helyi gazdakör és horgászegyesület munkatársai, helyi vadász, tervezőmérnök, kivitelező) beszámolója

Szendvicsebéd

Személyes interjúk készítése

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A rendezvényen való részvétel előzetes elektronikus regisztrációhoz kötött, melyet jelen oldalon található online jelentkezési lap kitöltésével tehet meg 2020. szeptember 25. (péntek) 13.00 óráig. 
 
A pandémiás helyzetre való tekintettel kérjük a hatályos járványügyi szabályok fokozott figyelembevételét és betartását a sajtólátogatások alkalmával.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a rendezvényen fotódokumentáció, videó- és hangfelvétel készül/készülhet.

„Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE-MICACC projektet megvalósító partnerség tagjai a Belügyminisztérium, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Pannon Pro Innovációs Kft., a WWF Magyarország Alapítvány, továbbá Bátya, Püspökszilágy, Ruzsa, Rákócziújfalu és Tiszatarján községek önkormányzatai. A projekt az Európai Unió LIFE programjának, valamint a Belügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

 

 

Címke: 

Csatolmány: 

Regisztráló neve
A résztvevő által képviselt szervezet neve.
(20)1111111 formátumban kérjük megadni. A zárójel és a a tagolás miatt került a példába, regisztráláskor NEM kell zárójelet írni.

Kapcsolat: 

A rendezvénnyel kapcsolatos további információkért kérem, keressen minket e-mailben a life@bm.gov.hu e-mail címen.

 

 

 

E-mail küldés / Nyomtatás